To szybkie, azjatyckie danie. Jeżeli nie lubisz oliwek i grzybów tak jak ja to na pewno się do nich przekonasz.
-dowolny makaron
-oliwki pół szklanki
-szklanka pasty pomidorowej do spaghetti lub pomidory w puszce
-3/4 szklanki śmietany
-łyżka sosu sojowego
-przyprawa z suszonymi pomidorami
-sos tahini (kilka kropel)
-oliwa z oliwek
-garść grzybów moon
-5 łyżek czerwonego ryżu
-sól
-pieprz
-natka pietruszki
Gotujemy makaron,ryż i grzyby w jednym garnku (woda solona).
Na patelnię wlewamy kilka kropel oliwy i pokrojone w plastry oliwki. Nie smażymy ich,czekamy aż oliwki wchłoną oliwę.
Do oliwek dodajemy pastę pomidorową lub pomidory w puszcze, doprawiamy solą,pieprzem,sosem tahini, sosem sojowym i przyprawą z szuszonymi pomidorami. Podgrzewamy.
Dodajemy śmietanę.
Makaron,grzyby,ryż odcedzamy i dodajemy na patelnię.
Wszystko mieszamy i dekorujemy pietruszką,która dodaje ciekawego aromatu i smaku całej potrawie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz