11:07:00

CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI ZAWIJANE



Składniki na 12 zawijasów:
540g mąki
80g cukru
3/4 łyzeczki soli
80g roztopionego masła
20 g swieżych drozdży lub 10g suchych
szklanka mleka
2 duże jajka

Nadzienie:
90g masła
200g cukru
3 lyżki cynamonu

Mleko podgrzać lekko.
Dodać cukier,sól,masło,jajka,drożdze.
Wymieszać dokładnie lub krótko zmiksować.
Dodać mąkę i dokładnie wyrobić.

Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem (wszystkie składniki złączyć).
Zawinąć w roladę wzdłuz dłuższego boku. Pokroić w plastry ok 3cm.
Ułożyć na blasze,przykryc materiałem i odstawić na 30 min.
Piec 20 minut w 180 stopniach.

Podawać z lukrem lub serkiem waniliowym.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 P O D N I E B I E N I E , Blogger